MYS Mobile Yacht Service

Gå till innehållet

Huvudmeny

Förberedelser

Världsomsegling 2016-2017

 Senast någon svensk försökte segla ensam non-stop runt jorden var 1996, då Roger Andersson gjorde ett försök. Efter att ha startat från Falmouth den 1/8 och seglat i 82 dygn stoppades resan plötsligt efter att oturligt nog seglat på en val i Indiska Oceanen. Han skadades allvarligt och fick avbryta resan och dessvärre överge och sänka sin båt den 22 oktober 700nm E om Cape of Good Hope. Han försökte göra denna segling i den då dittills minsta båt någonsin. En Trio 80 med längd av 8.41m. Det var ett mycket bra försök.

 
Segelbåten, som nu ska försöka sig på denna bravad, är en Storfidra 25, nr 157. Byggd 1974 på Fisksätra varv men sjösatt först 1975 pga varvets konkurs, fick sitt namn Manuela av sin första ägare, är numera omsorgsfullt preparerad för oceanfart och då speciellt för att kunna stanna ute under mycket lång tid till havs. Ombyggd för just ensamsegling, förstärkt på en mängd punkter, omriggad till kutter med ökad segelarea och utrustad med alla tänkbara hjälpmedel. Allt för att kunna göra färder som denna möjlig. Preparationen har utförts i många omgångar under ca 17 år. Hon har måtten 7.6  x 2.4m (LOA 9.8m), djupgående 1.5m, invändig och utvändig ballast 1.8ton och har en totalvikt på 5.2 ton fullt utrustad. Segelytan är 45kvm uppdelat på tre segel.
  I korthet har hon nu h
öjd rigg, ökad ballast,  försedd med ytterköl med vingar, allt i rostfrtt stål, bogspröt, peterbom, nedgångsluckan flyttad halv meter akteröver för ökad boyta ock för ökad åtkomlighet av motor. Fast kapp över nedgångslucka, ordentliga relingar uppbyggda över de befintliga valdäcken, gelcoat bytt i skrovsidorna över vattenlinje och epoxilaminerad på undervattenskroppen. Skrov och däck är numera av sandwichkonstruktion med 10mm divinycell som kärna och med 2mm matta som inre laminat samt 20mm isolering. Sammanlagd tjocklek på skrov och däck med isolering 40mm. Tre tankar för diesel, sammanlagtl 230l, vatten 100l men med en watermaker installerad som kan producera 5 l/h. Batterier 680Ah. Motorn är fortfarande en MD11C men numera försedd med mjuka kuddar, trycklager för propelleraxeln samt flöjlande propeller. Motorn används mest för batteriladdning. Hon har naturligtvis också ett vindroder, solpanel och vindgenerator. Utrustad med kortvåg och satellit för kommunikation och förstås annan elektronisk utrustning. Hon är sedan 1987 mitt hem och har i det syftet tjänat mycket bra.


 
 

Alla förberedelser, ombyggnader och färdigställande har fram tills dags datum hållits hemlig.  Anledningen till detta är att undgå all störande publicitet, alla nyfikna frågor som kan driva en till vanvett, det eviga tjatet om hur det går, varför gör du så men framför allt när ska du börja segla. Och tänk om det inte blir något alls.  Det är mycket som kan gå snett och omöjliggöra ett sådant här projekt. En vrickad fot eller att man ramlat ner från stegen från båten t.ex. Då blir det förstås nya frågor. Jaså du kommer inte iväg. Vad tråkigt. Blev det för svårt osv osv. Därför är det då lugnast att hålla allt hemligt även om de närmaste har fattat att någonting är på gång. Dock inte vad och spekulationerna har varit många. Allt har gått lugnt och fint under alla de år som detta har tagit vad gäller alla förberedelser och utrustning av båten. Till skillnad för min företrädare som var tvungen att fara runt och skaffa sponsorer för ekonomins skull. All publicitet var för hans del en nödvändighet för att ro projektet i hamn. Men vilken stress det måste ha varit tidsmässigt. Dels övertyga olika företag och intressenter att delta på något sätt. Att hålla igång media men också för att samtidigt hinna fixa båten med all dess  utrustning, all översyn och klargörning. Roger fick ha en hel organisation bakom sig för att få till detta. Sedan satt han ju också under hela seglingen i klorna på sponsorer och media för att leverera något som de i sin tur kunnde utnyttja och koka soppa på.
 Denna resa är helt befriad från sådana belastningar. Jag kan segla helt fritt och har inga som helst förpliktelser att leverera något till någon. Detta är mycket befriande. Seglingen är helt privatfinansierad utan några sponsorer inblandade. All information om denna expedition kommer allt eftersom endast förmedlas genom denna sida till den intresserade. Likaså kommer media i mån av intresse bara att få den information som  presenteras här. Någon möjlighet att kontakta mig kommer inte att finnas om man inte är upptagen på min vitlista över godkända personer. Kommer det att kontaktas något är det det jag som hör av mig. Detta är mycket skönt att veta att det är jag som har full kontroll på detta.

 Mitt största bekymmer har varit och kanske är fortfarande hur man bunkrar upp en båt i matväg för en sådan här lång färd. Den kommer ju att vara minst 40 veckor. eller 9-10  månader om man så vill. Det har varit ett ständigt kallkylerande om hur mycket av de olika förnödigheterna som går åt. Har tidigare  bunkrat båtar för ett antal oceanöverfarter i mitt yrke men då har det gällt upp till en månad som max. Det är lätt. Då hinner inte ens äggen börja bli skämda, så det är enkelt men nu gäller det en resa som varar minst 9 gånger så lång tid. Det blir genast lite knepigare.  Vet du hur många toarullar du gör av med på ett år? Hur många kilo kaffe ska vi ta med? Tandkrämstuberna tar ju inte mycket plats, enkelt, ta med 9 stycken, en för varje månad. Värre blir det när det gäller mjölbingen. Baka en gång i veckan, blir två bröd, ca 1300gr. Går åt ca 1kg mjöl per gång. Vi ska alltså ha med 40-45kg mjöl som vi ska stuva på ett säkert ställe utan att det blir fukt och mögel i bingen. Hur är det med rotfrukter, ja de går att förvara i ca en månad men sen då? Det får bli frystorkat, pulvermat, konserver eller överlevnadsmat i små påsar upplösta i avsaltat havsvatten. Finns i 5 olika karamellsmaker. Lysande, men det ska nog ordna sig. Får dra upp en eller annan barracuda, bonito eller guldmakrill som omväxling.

 Om jag nu förstår detta rätt så kommer denna seglingen, om den lyckas, att bli den minsta båt någonsin som rundat globen non
-stop med bara en person ombord. Samtidigt den första svenska båt, möjligen även den första skandinaviska, men där är vi lite mer osäkra på informationen.

Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn